Etsi viis eroavaisuutta.

31.10.2014 - 18:08 / hannapirita.


Huomioikaa että en puhu tässä alkoholisteista, vaan puhun ihmisistä jotka välillä huvin vuoksi juovat liikaa alkoholia. Minulla ei ole kokemusta alkoholismista, joten jätän sen asian käsittelyn Kuningatar Alkoholille. Sen sijaan mielenterveysongelmat ovat asia mistä tiedän enemmän kuin tarpeeksi, joten painotan, tämä sarjakuva kertoo siitä miten ihmiset eivät ole valmiita ymmärtämään virheitä joida tehdään mielenterveysongelmien takia.

 

viisieroa
Find five differences!
(Two pictures with a man and a woman at the town. First one has bottles of alcohol in it, second one doesn’t.) Man: I hate you!
H-P: In both pictures the person is messed up and saying things he doesn’t mean. – In the first one he’s messed up because of alcohol and in the second one because of mental health problems.
H-P: Why do people reacht like this?
Happy woman: Hey I get it, you were drunk, it’s okay
Angry woman: How can you say something like that? I’ll never forgive you.
H-P: In another case the person is sick and in another one he has been drinking way too much by himself so that he’s in a condition where he doesn’t care what he says. (But remember, also alcoholism is a sickness.) – How is is that it’s okay to shout things when you’re drunk, but when you’re in psychosis or really anxious it’s not?
H-P: In both cases the person doesn’t do right saying what comes to mind. – But in Finlans it’s customary to forgive anything just because you were drunk. – At the same time stuff done during mental health problems is judged really harshly.
(H-P at front, back a man being really anxious holding his head) H-P: Mental health problems can really make person act against their normal sense… Sometimes they can feel so bad that they do or say something they’d normally never do. Man: I hate everything.
(H-P in front, in back man and woman holding hands) H-P: If you can forgive stuff done when others are drunk, think if you could also forgive stuff done because of mental health problems. Man: I’m sorry I was really anxious back then. Woman: Yeah… it’s okay… I’ll try to understand.

Tässä käytin nyt esimerkkinä sitä että sanoo että inhoaa toista, vaikka oikeasti on vain niin paha olo että tuntuu kuin inhoaisi kaikkea, vaikka oikeasti jopa rakastaa toista. Yleisemmin tosin mielenterveysongelmat vaikuttavat ihmissuhteisiin siten että ihmisen on vaikea pitää yhteyttä läheisiinsä. Jos kaverisi ei pidä yhteyttä mielenterveysongelmiensa vuoksi, en kannata tuomita häntä alimpaan helvettiin vaan yrittää ymmärtää että pahan olon kanssa ihmisille puhuminen, saati mihinkään lähteminen, voi olla ylitsepääsemättömän vaikeaa.

Kannattaa kuitenkin myös muistaa se, että jos toinen joko humalassa, psykoosissa, ahdistuksessa tai ihan muuten vain saa sinut toistuvasti tuntemaan olosi pahaksi, on parasta irrottaa itsensä tilanteesta suojellakseen itseään. Silloinkin kannattaa selittää toiselle järkevästi miksi et nyt tahdo enää viettää aikaasi hänen kanssaan. On tärkeää suojella myös itseään, vaikka tietysti tekisi mieli antaa anteeksi kaikki mahdollinen ja auttaa toista parhaansa mukaan. Joskus paras apu on se että ottaa itse etäisyyttä ja antaa ystävälle vaikkapa muutaman numeron mihin voi soittaa tai mailiosoitteen mihin voi mailata asioistaan. Muista että sinä itse olet se henkilö jota sinun tulee eniten suojella.

Kategoria: Sarjakuvat, Translated comics.13 vastausta - “Etsi viis eroavaisuutta.”

 1. KuningatarAlkoholi Kirjoittaa:

  *aggressive clapping*

  tosi hyvä<3

 2. hannapirita Kirjoittaa:

  kuningatarAlkoholi: Nyt sain hyväksynnän itse mestarilta, voin kuolla onnellisena.

 3. MAIJJU Kirjoittaa:

  Apua iteki ku miettii nii mitä onkaa saattanu sanoa sen takia ku on ollu pipipää :c hyvä sarjis hei!

 4. Osmoosi Kirjoittaa:

  Kiitti, tarvitsin tämmöstä sarjakuvaa tosi paljon.
  Mulla on usein aggressio-ongelmia koska olen kokoajan niin väsynyt etten vain pysty korjaamaan asioita ja ne kasaantuu päälleni, mutta aina kun yritän purkaa tilannetta sanomalla ”Tekisi mieli sanoa tolle tyypille että hyppää kaivoon” niin ihmiset täysin jättää lukematta kohdan ”tekisi mieli” ja syyllistää mua siitä miten haluan että se tyyppi hyppää kaivoon!

  Haluaisin edes kerran että voin oikeasti puhua ihmisten kanssa, ja he auttaisivat minua jäsentelemään väsyneitä, vihaisia ajatuksiani. Minulla on jo tosi paha olo valmiiksi siitä että olen vihainen tai niin väsynyt etten pysty reagoimaan ympäristööni kunnolla 🙁

 5. hannapirita Kirjoittaa:

  Osmoosi: Siis mä niin ymmärrän tämän mitä just selitit. Toki tilanne voi olla mulla erilainen, mutta tää perusperiaate mitä kirjoitit osuu kyllä kotiin. Itellä on onneksi muutama kaveri joille voi sanoa mitä vaan ja ne tajuaa ettei se oo mikää mun syvin toiveeni jos sanon että vihaan kaikkia. Mulle voi kyllä tulla juttelemaan näistä asioista jos haluaa. Mä oon aika rento sen suhteen että tajuan että joskus on vaan pakko sanoa asioita joita ei ees halua oikeesti sanoa mutta kun tuntuu vaan niin pahalta että ei siinä muutakaan oikein mahda.

 6. Sarada Kirjoittaa:

  Kiitos, tää sarjakuva onnistui hetkellisesti piristämään iltaa! Kavereille onneksi harvoin tulee huudettua, perheelle ihan liikaakin kun ahdistus ja paha olo ovat kasvaneet tarpeeksi paljon – ja yleisestikin ärähtelee milloin sattuu. Teini-iästä asti ollut olo jatkuvasti ärtynyt ja välillä tuntuu, et on vihannu koko maailmaa, mut tää sarjis sai mut käsittämään ehkä eka kertaa kunnolla et ehkä mä en oo vaan paska ihminen joka raivoaa kaikille, ehkä se on myös se masennus.

 7. hannapirita Kirjoittaa:

  Sarada: Tosi monilla masennus saa aikaan myös vihan tunteita, eikä vain pelkkää alakuloa ja surua. Itselläni tilanne on enemmän sen alakuloisuuden puolella, mutta tunnen paljon ihmisiä jotka masennus tekee juurikin ensisijaisesti vihaiseksi ja ärtyneeksi. Siitä ei kannata syyttää liikaa itseään, vaan pyytää tapahtunutta anteeksi ja sitten yrittämään opetella miten voisi käsitellä tunteitaan. Vihan tunne on ihan OK tunne siinä missä muutkin tunteet, sitä ei kannata hävetä, vaan hyväksyä se ja opetella toimimaan sen kanssa! Jos perheesi ei meinaa ymmärtää ärtymystäsi, kokeille vaikka näyttää heille tämä sarjakuva! 8D Tsemppiä ihan sikana masennuksen kanssa taisteluun!

 8. Kira Kirjoittaa:

  Itse en pysty samaistumaan tähän merkintään. Alkkis-eksäni ei todellakaan saanut anteeksi sanojaan se takia, että ”no olit kännissä”. En tunne itseasiassa ketään, jolle annettaisiin anteeksi kännisekoilut, vaan oletus on, että aikuinen ihminen pystyy hillitsemään ja hallitsemaan itseään. Jos joku ei pysty, häntä ”halveksutaan” (paremman sanan puutteessa) ja oletetaan, että kantaa vastuunsa myös. Viimeeksi rapujuhlissa yksi porukastamme sai loppuillasta jotai kilarikohtauksia. Kyllä siinä oli kaveri puhelin ja lakki kourassa seuraavana päivänä kaikille niille, joiden mielen oli pahoittanut.

  Näin ainakin minun kokemukseni on ollut monessa eri porukassa.

 9. hannapirita Kirjoittaa:

  Kira: Eri kaveriporukoissa on hyvin erilainen suhtautuminen kännisekoiluun. Hieno juttu että sinun kaveriporukkasi ei pidä juopumista jonain vapaalippuna mihin tahansa typeryyteen!

 10. okenki Kirjoittaa:

  Ahhh… I wish we could raise awareness on mental health problem as much as we do for drinking problems! : (
  In France we often have ads or newspapers talking about drinking, drugs and game addiction problem but almost never on depression and other mental illness…
  I really ike your comics! I’m glad you translate them!

 11. hannapirita Kirjoittaa:

  okenki: This is the first time someone who’s not speaking finnish commented on me. This means I have to keep on translating! I’m glad my translations are needed.

 12. AnnaK Kirjoittaa:

  Täytyy myöntää, että olen itse katkonut välejä ihmisiin kummastakin syystä. Kun käytös joko päihteiden tahi hoitamattomien mielenterveysongelmien takia on arvaamatonta, on joskus ainoa mahdollisuus kokea olevansa itse turvassa on sulkea toinen elämästään.

  Ja toisaalta myös mulle on ainakin yksi ihminen huonovointisimpina, itsekkäimpinä, mitä näitä nyt on, aikoinani, että olen ollut kestämätöntä seuraa. En tiedä olinko, samalta ajalta on kyllä paljon ihmisiä, jotka ovat pysyneet rinnallani. Mutta eipä hän toisaalta tiennyt kaikista asioistani.

  Ihmissuhteet.

  Kiitos hienosta sarjiksesta taas 🙂 tykkään, kun käsittelet vaikeita aiheita.

 13. hannapirita Kirjoittaa:

  AnnaK: Joo ja siis on tosi tärkeetä joskus vaan antaa toinen ammattilaisten käsiin. Ite ei pidä yrittää pelastaa toista jos toinen on ihan kauhee sulle. Oon itekki kokenut tämän moneen kertaan. Tärkeintä on aina pitää huoli itestään ekana, niin kauheelta ku se kuulostaaki, koska vain terveenä pystyy sitte auttaan muita oman jaksamisen mukaan.H-P Muualla netissä:

Ota yhteyttä:

hanna.pirita(ät)gmail.com

Kategoriat

Arkistot

Kommentointi!

Kaikki kommentit joita blogiini tulee hyväksytään automaattisesti. Jos kommenttisi ei tule läpi, ota yhteyttä hanna.pirita(at)gmail.com