Ootko sä rasisti?

24.10.2014 - 20:26 / hannapirita.


Tämä sarjakuva on suunnattu ihmisille, jotka eivät pidä itseään rasistina. Hei eivät vihaa värillisiä ihmisiä, mutta jostain oudosta syystä he käyttävät N-sanaa. Tämä ei ole täydellinen selitys siitä miksi N-sanaa ei saa käyttää, vaan tämä on mahdollisimman yksinkertainen selitys niille, jotka eivät ole koskaan kyseenalaistaneet oikeuttaan käyttää tuota sanaa. Jos haluat miettiä asiaa tarkemmin, lisään loppuun linkkejä parempiin selityksiin mm. sanan kulttuurisesta kontekstista.
This comic is for the people who don’t think of themselves as racist. They don’t hate people of colour, but they still use the n-word. This is not a perfect explanation why not to use the n-word, but this is as simple explanation as possible, for the people who have never questioned their right to use the word. If you want more information, I’ll add links at the bottom but better explanations for example the cultural context of the word.

rasismi01
Lesson about racism.
Hanna-Pirita: I heard this in a train in Seinäjoki.
Person 1: When I was a child I was told I can use the n-word. I don’t mean anything bad with it. I have the right to say it.
Hanna-Pirita: Sorry, buyt you’ve been lied to. You can’t say it, it’s racist.
Person 1: But I don’t mean anything bad by it.
Hanna-Pirita: Oh, really? Pekka told me I can call you an idiot. I don’t mean anything bad. (Pekka waving) Person 1: That wasn’t fun.
Hanna-Pirita: It isn’t. It’s the same way how idiot and the n-word are offensive even though you mean no harm…

rasismi02
Person 1: But it’s so hard to stop when I was taught this word as a child.
Hanna-Pirita: Yeah and it’s hard to learn how to read, but still people learn it. – Just start learning.
Person 1: But they use the word themselves too. Hanna-Pirita: You’re not black. – People can decide for themselves what to call themselves. You can’t make that decision.
Hanna-Pirita: If you still think you can use the n-word, you’re a racist. Person 1: Well I think I have to learn how to talk better. I don’t want to be a racist.

Minä olen valkoinen, minä en ole kokenut rasismia. Minä osaan kertoa teille vain pintaraapaisun sellaisen ihmisen näkökulmasta jolle lapsena sanottiin että n-sanaa saa käyttää. Jos todella haluatte ymmärtää asiaa paremmin, kuunnelkaa ihmisiä jotka itse kokevat rasismia. Tässä linkkejä  juttuihin joissa on enemmän järkeä kuin minun sarjakuvassani.
I am white, I have not experienced racism. I can tell you only very little about the issue by a person who has been taught to use the n-word when I was a child. If you really want to understand the issue better, listen to the people who experience racism. Here’s links to stuff that has more sense than my small comic.

Video by chescaleigh: LINKKI (in english)
Maryan Abdulkarimin blogi: LINKKI (Miltei jokainen teksti käsittelee asiaa jollain tapaa, siksi en linkkaa vain yhtä tekstiä.)
Maryan Abdulkarimin ja Tom Packalénin keskustelu Radio Helsingissä: LINKKI
Teksti Warda Ahmedista Normit Nurin kirjasta: LINKKI (samassa kirjassa on juttu myös Maryanista)
Ozan Yanarin blogin rasismi tägin kirjoitukset: LINKKI (kaksi kirjoitusta)
HS:n haastattelu Suomen kielitoimiston mielipiteestä saako n-sanaa käyttää: LINKKI

Jos löydän tosi hyviä juttuja lisää, linkkaan niitä tähän.

Olin täysin unohtanut The Black Female Experience blogin, tässä tosi hyvä juttu N-sanasta sieltä: LINKKI

Kategoria: Sarjakuvat, Translated comics.8 vastausta - “Ootko sä rasisti?”

 1. Juho Kirjoittaa:

  Itse ehkä tiivistäisin tuon viimeisen kohdan (”ne sanoo itteekki nii [neekeri]”) sanomalla että joskus me kutsutaan itseämme tyhmiksi, rumiksi, lapsellisiksi etc. muttemme kuitenkaan arvosta jos joku muun niin tekee.

  Tuo ”ne saa tehdä niin koska on mustia” on vähän ikävä ja suomalaisjärjen vastainen muissakin asiayhteyksissä (eduskunnassa ”persu” sana oli filtterissä epäkunnioittavana kunnes Soini käytti sitä puheessaan).

 2. hannapirita Kirjoittaa:

  Juho: Joo, tää on tosiaan hyvin tiivistetty sarjakuva koska tän piti mahtua kahteen A4 sivuun. Mietin itekki et kirjottaisin tollee mutta totesin että jostain on tiivistettävä.

 3. Ulrika Rowan Kirjoittaa:

  Meillä oli ala-asteella (90-luvun alussa) luokkahuoneessa aakkosten N-kirjaimen kohdalla kuva tummaihoisesta juoksijasta…ajat muuttuu 😀

 4. hannapirita Kirjoittaa:

  Ulrika Rowan: Niin ne muuttuu. Ennen oli Brunbergin suklaasuukotkin eri nimellä. Ja onneksi muuttuukin! Ainakin joissain asioissa.

 5. H Kirjoittaa:

  Hyvä sarjis! 🙂 Voisin näyttää tän eräälle läheiselle, joka välillä käyttää n-sanaa. Ei sekään mitään pahaa sillä _tarkoita_, mutta ei vain selityksistä huolimatta tajua, että ei se ole oikein.

 6. hannapirita Kirjoittaa:

  H: No näytä ihmeessä. Tää on tarkotettu just sellasille jotka ei ymmärrä asiaa sillee syvällisemmin vielä. Silleen että tän lukeminen on se eka askel ja sit voi alkaa pohtia asiaa tarkemmin myöhemmin noiden linkkien avulla.

 7. Kuningas Laiskiainen Kirjoittaa:

  Tässä sarjakuvassa on sydän paikallaan.
  Valitettavasti lähtökohdat ja johtopäätös on täysin väärä. Jos oikeasti haluaa että ihmiset oppivat jotain niin pitää tietää mitä sanoo.
  Tässä väitetään että jo pelkästään sana neekeri on rasistinen, vaikka kuka tahansa joka tästäkin jotain ymmärtää tietää että sanan merkitys riippuu asiayhteydestä.
  Jo pelkästään sarjakuvassa esiintyvä esimerkkikin osoittaa tämän: Tummat tyypit käyttävät sanaa neekeri koska se on sopivaa tässä kontekstissa. Mutta sama tumma kaveri ei voisi käyttää tätä termiä missään virallisessa toimituksessa? Miksi? Koska se voi loukata jotakuta. Täten tämä sana ei voi itsessään olla rasistinen, vaikkakin se nyt on hyvin pienen asiayhteyden ulkopuolella lähes aina solvauksena käytetty.
  Täten väite että tämä sana on itsessään rasistinen on väärä. Kiistatta on totta että en itse keksi luovan työn ja kielitieteiden ulkopuolella juurikaan sopivaa kohtaa käyttää tätä sanaa ja myös se että se on äärimmäisen loukkaava.
  Mutta ajatus siitä että sanalla on inherentti kyky edustaa jotain sairasta aatetta, on puhdasta tietämättömyyttä tai pahantahtoista valehtelua.

  Ja sitten tämä ”johtopäätös” joka on niin väärä että vie koko sanomalta pohjan pois.
  ”Jos olet yhä sitä mieltä että saat käyttää n-sanaa niin olet rasisti”
  Vau. Minä tiedän että on houkuttelevaa muuttaa käsitysten tarkoitusta jotta ne tukisivat omia mielipiteitä, mutta tämä on niin väärin ja naurettavan itsekeskeistä.
  Wikipediasta: ”Rasismi on aate tai toiminta, jossa ihmisten rodun, etnisen taustan tai biologisten eroavaisuuksien tai näihin liittyvien fyysisten tai henkisten ominaisuuksien erilaisuudella perustellaan ihmisten eriarvoista kohtelua eli syrjintää.”
  Eli, sinun mielestäsi pelkästään sanan käyttö tekee ihmisestä rasistin. Hänellä ei tarvitse olla mitään varsinaista mielipidettä aiheesta, mutta sinä onneksi osaat valkoisena rikkaana länsimaalaisena kertoa toisin!

  Tämä sana on ruma, ja ennenkaikkea loukkaava. Se on merkki älyllisestä köyhyydestä jos mitenkään aktiivisesti käyttää tätä sanaa missään missä sen tarkoitus on loukata ketään.
  Mutta tässä kevennys:
  https://www.youtube.com/watch?v=AltWj4iAmno

  PS
  Se että sinä teet sarjakuvissasi itsestäsi aina sen rauhallisemman ja filmaattisemman oloisen mutta maalaat opposition (olkoonkin he kuinka perseestä tahansa) typeriksi kuola valuu suusta hirviöiksi, saa sinut vaikuttamaan pikkumaiselta egomaanikolta.
  Ja sanomalla kiertoilmaisua (N-Sana) on pelkurimaista ja tyhmää. Jos puhutaan sanasta, siitä pitää käyttää sen nimeä koska: SANALLA EI OLE SISÄISTÄ MERKITYSTÄ. Kuten soininvaara sanoi: ”Minusta kiertoilmaukset ovat paljon loukkaavampia kuin kierrettävät sanat, koska tarve kiertoilmaukseen viittaa siihen, että kierrettävä ominaisuus on jotenkin häpeällinen, iljettävä tai muuten niin hirveä, ettei sitä voi sanoa suoraan.”

 8. hannapirita Kirjoittaa:

  Kuningas Laiskiainen: Kiitos kommentista, vaikka et tainnutkaan nyt ymmärtää sarjakuvani pointtia kauhean hyvin. Olen silti iloinen, että sarjakuvani sai sinut pohtimaan asioita noin paljon. Olen pahoillani, että en vastaa sinulle kunnolla ja kokonaisvaltaisesti, se johtuu osittain siitä, että laitoin mailiosioitteeksesi spam@4chan.com. Tämän mailiosoitteen perusteella oletan, että et oikeasti halunnut välttämättä keskustelua, vaan vain spämmätä. Tästä huolimatta, mielestäni on aina positiivista, että sarjakuvani saavat aikaan pohdintoja mihin suuntaan tahansa!H-P Muualla netissä:

Ota yhteyttä:

hanna.pirita(ät)gmail.com

Kategoriat

Arkistot

Kommentointi!

Kaikki kommentit joita blogiini tulee hyväksytään automaattisesti. Jos kommenttisi ei tule läpi, ota yhteyttä hanna.pirita(at)gmail.com